Dubrovnik  
Početna
Trebate Vodiča ?
You want to learn more about Croatia ? : About Croatia  

 

 

 

 

Banje

Plaža Banje DubrovnikPredstavljamo vam Banje, najpoznatiju dubrovačku plažu. Kao što vidite na slici, Banje su izuzetno atraktivna šljunčana plaža, smještena u neposrednoj blizini Grada, nudeći time nenadmašan pogled kupačima. Sigurni smo da, već, gledajući samo ovu sliku možete zamisliti osjećaj koji nudi nazočnost na ovom jedinstvenom mjestu.

Uvijek toplo i čisto more, te pogled na pučinu, drevne gradske zidine i otok Lokrum aduti su koji na Banje privlače ljude iz doslovce cijelog svijeta, te praktički ne postoji doba godine kada ćete ovu plažu zateći praznu.

Ležaljke, suncobrani, bogat izbor pića, igrališta za odbojku na pijesku, mali nogomet i vaterpolo, nisu ni izdaleka sve što Banje mogu ponuditi. Ako ste raspoloženi, uvijek možete unajmiti pedalinu, te napraviti 'đir' do Lokruma, Porporele ili gradskih zidina. U slučaju da ste više pustolovni tip, na raspolaganju su vam vožnje jet-ski-em ili nezaboravni let padobranom uz pomoć glisera.

Što god odabrali, nećete pogriješiti. Kako se dan polako primiče svom kraju, tako se ova najpoznatija gradska plaža postupno pretvara u elitno mjesto za uzbudljiv noćni izlazak...

go to top ^


Povezana tema: Picigin - Više od igre

Uz vaterpolo, picigin je definitivno najpopularnija igra dubrovačkih kupališta. Cilj igre je jednostavan, lopta ne smije pasti na površinu mora.

Međutim, to ni slučajno nije sve, taj cilj je izuzetno teško ostvariti ako se postavi uvjet da se 'teške lopte' moraju spašavati atraktivnim skokovima i bacanjima, jer je u ovoj igri od presudnog značaja umjetnički dojam i uigranost koju pokazuje ekipa.

Picigin se igra u moru dubine 'do koljena', malom lopticom, ali dinamična i atraktivna igra kakva picigin jest, ne ograničava se na plitko more, već igrači ponekad bezglavo jure i po suhom, i bacajući se, spašavaju lopte, na opće oduševljene suigrača i gledatelja.

Ekipa koja dobro igra ne ostavlja nikoga ravnodušnim, vjerojatno tu leži razlog zašto je picigin tako zarazna i popularna igra, ne samo u Dubrovniku, nego i širom Dalmacije. Bilo kako bilo, picigin nije rezerviran samo na 'dobre igrače', tom igrom zabavljaju se gotovo sve generacije.

U posljednje vrijeme, sa splitskih Bačvica krenula je inicijativa da se piciginu prizna status sporta i u to ime održano je i natjecanje proglašeno Svjetskim prvenstvom u piciginu. Pravila su slijedeća: sudjeluje 5 igrača poredanih u peterokut u ograničenom prostoru. Boduje se vrijeme držanja lopte u igri, kao i atraktivnost skokova i bacanja, tj. umjetnički dojam. Loptica je isto tako propisana pravilima, a dobija se specifičnom preradom teniske loptice. Suština igre je jasna, a za one koji žele znati više o piciginu kao sportu budućnosti nudimo linkove:

http://www.picigin.org
http://hr.wikipedia.org/wiki/Picigin

Tip: Najbolji teren za picigin u dubrovačkoj regiji je plaža Šunj na Lopudu.

go to top ^