Dubrovnik  
Početna
Trebate Vodiča ?
Želite naučiti nešto o piciginu ? : Picigin - Više od igre  

 

 

 

 

Danče


Danče su smještene podno samostanskog kompleksa sa crkvom plaža danče dubrovnikSv. Marije, riječ je o stjenovitom kupalištu (slika), koje je među Dubrovčanima odavno i uvelike popularno. Na Dančama je more uvijek duboko i čisto i možda za nijansu hladnije nego drugdje.

Danče su kupalište koje se pruža prema otvorenom moru, nije ničim zaklonjeno od valova u vjetrovitim danima kada pušu jugo i maestral, stoga ne proporučujemo da na ovu plažu dovodite djecu ili slabije i neiskusne plivače, jer takvi ponekad bivaju ozlijeđeni uslijed svog neiskustva plivanja i prilaska obali, te prilikom izlaska iz mora.

Nemojte se začuditi čujete li crkvena zvona i zapazite li kako časne sestre mašu brodovima u prolasku, to je stari dubrovački pozdravni običaj naslijeđen iz davnih vremena kada je jedino tako bilo moguće komunicirati.

Ovo mjesto je kolijevka dubrovačkog i svjetskog vaterpola i ponosa Grada, vaterpolo kluba Jug, koji je u samim počecima igrajući i trenirajući na Dančama i u starom gradskom portu, za vremena dok se još igralo u moru, bio više od 20 puta prvak bivše države kao i prvak Europe. Zanimljivost je da Jug nije izgubio nijedan trofej u 20-ak godina igranja vaterpola na Dančama, što mnogi ne zaboravljaju ni danas. Stoga nije čudno da i danas postoji ekipa koja se zove Danče i koja je čak 3 puta osvojila Divlju Ligu, a za nju su nastupali bivši proslavljeni olimpijski i svjetski prvaci.

Danče nije teško pronaći, nalaze se oko 200-njak metara uzbrdo od stare gradske jezgre - po izlasku iz Grada na vratima od Pila, krenete uzbrdo 70-ak metara i skrenete lijevo ulicom Dante Alghierija čime ste stigli u park Gradac, s kojeg se samo spustite pokraj spomenutog samostana i nalazite se na Dančama..

Više o dubrovačkom vaterpolu na stranicama VK Jug:
http://www.jug.hr

go to top ^